Sağlıkta dijital entegrasyon1 Ocak 2024 itibariyle büyük bir adım attı. Birinci basamak sağlık hizmetleri olanaile hekimlikleriileikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleriarasındaki dijital entegrasyon sayesinde, röntgen, mamografi ve bazı kan tetkikleri gibi işlemler için hastaneye gitmeye gerek kalmayacak. Aile hekimleri, artık bazı testleri doğrudan talep edebilecek ve hastalar hastane muayenesine girmeden tetkiklerini yaptırabilecek.
Aile hekimleri artık tetkik isteyebilecek
Yeni düzenleme ileaile hekimleri, daha önce yalnızca hastaneler tarafından yapılabilen bazı test ve tetkikleridijital sistem aracılığıylatalep edebilecek. Örneğin,röntgen, mamografi, INRveyenidoğan kalça ultrasonografisigibi tetkikler, aile hekimlerinin onayıyladoğrudan hastanelerde yapılabilecek. Bu sayede hastalar, muayene olmadan yalnızca aile hekimlerinden alacakları özel kodlarla hastaneye başvuru yapabilecek.Sonuçlar ise doğrudan aile hekimlerinin ekranlarına yansıyacak.
Muayene randevuları için yeni kontenjanlar
Aile hekimlerinin hastalarını hastanelere yönlendirmesi durumunda,Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)üzerinden yalnızca kendilerine aitekstra kontenjanlaraçılacak. Bu sayede, aile hekimlerinin yönlendirdiği hastalar içinözel randevu kontenjanlarıoluşturulacak. Bu, hastaların hastanede muayene için daha kolay ve hızlı bir şekilde randevu almasını sağlayacak. Aile hekimleri, hastalarının hastaneye sevkini kolaylaştıran&sağlık bilgi yönetim sistemiüzerinden, sevk ya da hekim notu oluşturabilecek ve bu notlar hastanelerdeki hekimler tarafından görülebilecek.
Hastalar için özel kodlar verilecek
Aile hekimleri, laboratuvar tetkikleri için&benzersiz bir kodoluşturacak.e-Nabızüzerinden oluşturulacak bu kod, hastaların hastaneye muayeneye gitmeden doğrudan testlerini yaptırmalarını sağlayacak. Bu sistemle birlikte, hastalar içinmuayene girişi yapılmayacakverandevu sorgulaması yapılmayacak. Ancak hastalar, belirli bir süre içinde (mamografi ve ultrason hariç) hastaneye başvurmazlarsa, bu özel kod geçersiz olacak. Ayrıca, aile hekimleri,röntgen ve mamografigibi görüntüleme tetkikleri için hastalarınarandevu oluşturabilecek.
Sağlıklı Hayat Merkezlerine de randevu oluşturulabilecek
Dijital entegrasyonun bir diğer avantajı ise,Sağlıklı Hayat Merkezlerinedanışmanlık hizmeti almak isteyen hastaların,MHRSüzerindenrandevu alabilmesiolacak. Birinci, ikinci ve üçüncü basamaktaki sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalarınıSağlıklı Hayat Merkezleri'neyönlendirebilecek ve buradaki hizmetlerden faydalandırılacak. Bu hastalar, ilgili merkezdeki personel tarafından değerlendirildikten sonra, sağlık bilgilerinin takibi yapılacak. Ayrıca,son üç hekim notu,Sağlıklı Hayat Merkezipersoneli tarafından görüntülenebilecek.
Tüm test sonuçları e-Nabız'dan görülebilecek
Yapılan tüm tetkik ve tahlil sonuçları, hastalarıne-Nabızprofillerine aktarılacak. Bu sayede,hastalar sonuçlarını istedikleri zaman dijital ortamda görebilecek.Sağlık kuruluşlarındaki hekimler ise,yapılan tüm işlemlerisağlık bilgi yönetim sistemi üzerindenizleyebilecekve hastanın sağlık durumu hakkında daha kapsamlı bir görüş belirleyebilecek.
Yeni düzenlemenin yararları
Bu dijital entegrasyon sayesinde,hastalar hastaneye gitmeden, belirli tetkikleriniaile hekimlerinden alacakları kodlarladaha hızlı bir şekilde yaptırabilecek. Ayrıca, hastalarınsağlık verilerine hızlı erişimisağlanarak, tedavi süreçlerinde daha sağlıklı kararlar alınması mümkün olacak. Sistem, aynı zamanda hastanelerdekiyoğunluğu azaltmayıvesağlık hizmetlerinin daha verimlisunulmasını sağlamayı hedefliyor.