Adana'da Ceyhan Nehri'ndeki kirlilik ve balık ölümleri ihbarı üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri geniş kapsamlı inceleme başlattı. Ekipler, 2 Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı ile nehrin doğduğu Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden denize döküldüğü İskenderun Körfezi'ne kadar saha çalışması gerçekleştirdi.

Denetimler genişletildi

Bakanlık açıklamasına göre, Ceyhan Nehri'ndeki kirliliğin kaynağını belirlemek amacıyla 5 Mart'ta başlatılan incelemeler kapsamında yetkili çevre laboratuvarından 6 ekip görevlendirildi. Denetimlerin kapsamı, Ceyhan Havzası'nın yanı sıra Seyhan Havzası'nı da içerecek şekilde genişletildi.

21 farklı noktadan numune alındı

Organize sanayi bölgeleri ve belediyelerin atık su arıtma tesisleri gibi potansiyel kirlilik kaynaklarında inceleme başlatan ekipler, Ceyhan Nehri boyunca 21 farklı noktadan yüzeysel su numunesi aldı.

Sanayi tesislerinde denetim sürüyor

Ceyhan Havzası'na atık su deşarjı yapan organize sanayi bölgeleri, belediye arıtma tesisleri ve sanayi tesislerinden 40 noktadan atık su numunesi alınarak analiz başlatıldı. Eğer analiz sonuçlarında çevre mevzuatında belirtilen sınır değerlerin üzerinde kirlilik tespit edilirse, kirliliğe neden olan işletmelere Çevre Kanunu kapsamında yaptırım uygulanacağı bildirildi.

İstanbul'da peş peşe depremler: Naci Görür yorumladı! İstanbul'da peş peşe depremler: Naci Görür yorumladı!

Bakanlık ekiplerinin, Adana'daki geri dönüşüm tesislerinde de çevre denetimlerinin sürdüğü kaydedildi.

Kaynak: DHA