CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, staj ve çıraklık mağduru gençlerin sayısının milyonu aştığını belirterek, genç işsizliğini düşük göstermek amacıyla stajyerlerin TÜİK tarafından işçi olarak sayıldığını ancak sigorta başlangıcının yapılmadığını vurguladı. Gürer, hükümetin bu mağduriyetlere yönelik henüz bir çözüm üretmediğini ifade etti.

Çırak ve stajyerlerin mağduriyeti sürüyor

Türkiye'deki çırak ve stajyerlerin sayısı her geçen gün artarken, bu gençlerin mağduriyetleri hala çözülmedi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çıraklık ve stajyerlik sürecindeki sorunlara dair yazılı bir açıklama yaptı. Gürer, TÜİK'in işsizliği düşük göstermek için stajyerleri işçi olarak saydığını belirtti. Ancak stajyerlerin Bakanlık tarafından işçi olarak kabul edilmemesi nedeniyle sigortalarının yapılmadığına dikkat çekti.

Gürer açıklamasında, "TÜİK stajyerleri genç işçi olarak sayıyor, ancak Bakanlık bu kişileri işçi saymıyor ve bu yüzden sigorta işlemleri yapılmıyor" dedi. Ayrıca, 2017 yılında meslek liselerinden elde edilen gelirlerin yüzde 995 oranında arttığını belirterek, staj ücretlerinin bu artışa rağmen yeterince yükselmediğini ifade etti.

Sigorta başlangıcı işe giriş tarihi olmalı

Gürer, stajyerlerin sigorta primlerinin, işe başladıkları gün itibariyle yaşlılık sigortası olarak başlaması gerektiğini belirterek, "Çırak ve stajyer genç işsizliği düşük göstermek için TÜİK işçi saydığı gibi, Bakanlık da işe başladıkları günü sigorta başlangıcı olarak kabul etmelidir" dedi. Ayrıca, geriye dönük prim ödeyen tüm stajyer ve çıraklara da bu hakkın tanınması gerektiğini vurguladı.

İmamoğlu’ndan kurultay vurgusu: Bu yolun sonunda mutlaka kazanacağız! İmamoğlu’ndan kurultay vurgusu: Bu yolun sonunda mutlaka kazanacağız!

Gençlerin geleceği için stratejik adım

Gürer, Türkiye'deki ara eleman açığının çırak ve stajyerlere sağlanacak avantajlarla çözülebileceğini belirtti. Gençlerin çalışmaya başladıkları dönemde sağlanan düzenlemeyle, daha fazla ara eleman yetiştirilmesinin mümkün olacağını ifade etti. Ayrıca, okulda teorik eğitim gören öğrencilerin, işyerlerinde pratik yaparak beceri kazanmalarının önemli olduğunu dile getirdi.

Gürer açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Okulda verilen teorik eğitimle birlikte, işyerlerinde çalışan gençler, hem beceri kazanır hem de iş dünyasına dair deneyim edinir. Ancak, sigorta kartı ile sigortalı gösterilen stajyerlerin, sigorta süresinin sadece kaza sigortası olarak gösterilmesi, büyük bir haksızlığa yol açmaktadır."

Kaynak: Haber Merkezi