GÜNDEM

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yeni ücretli sorgu kararı: Hangi hizmetlerden para alınacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı, dijital vergi dairesi üzerinden yapılan sorgulardan 2025 itibarıyla ücret almaya başlayacak. Vergi ve T.C. kimlik numarası doğrulama gibi hizmetlerde, kamu kurumları dışındaki tüzel kişilerden 35 kuruş ile başlayan ücretler alınacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijital vergi dairesi üzerinden yaptığı tüm sorgulardan artık ücret almaya başlıyor. Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlanan 31 Aralık 2024 tarihli bir düzenlemeyle yürürlüğe girdi. Yapılacak sorgularda, vergi kimlik numarası doğrulama, T.C. kimlik numarası doğrulama ve vergi levhası sorgulama gibi hizmetlerden ücret alınacak.

Hangi kurumlar ücret ödeyecek?

GİB, ücret alacağı sorgulardan hangi kurum ve kuruluşlardan katılma payı alacağını açıkladı. Katılma payı, kamu kurum ve kuruluşları dışındaki tüzel kişilerden, yani bankalar, ticaret şirketleri, meslek odaları gibi yapılacak sorgularda talep edilecek. Kamu kurumlarına, meslek kuruluşlarına ve tüzel kişilere yapılacak sorgularda, sorgu başına 35 kuruştan az olmamak üzere ücret alınacak.

Yeni düzenlemeyle hangi hizmetlere ücret yansıyacak?

Yapılacak sorgularda ücret alınacak başlıca hizmetler şunlar:

  • Vergi kimlik numarası doğrulama
  • Vergi kimlik numarası sorgulama
  • T.C. kimlik numarası doğrulama
  • T.C. kimlik numarası sorgulama
  • Vergi levhası doğrulama

Vatandaşlar etkilenecek mi?

Yeni düzenlemeye göre, vatandaşlardan doğrudan ücret alınmayacak. Ancak kamu kurumları, ticaret şirketleri ve meslek odaları gibi tüzel kişiler, sorgulama işlemleri için belirli bir ücret ödeyecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ücretlerin tutarını sorgulama yapılan verinin boyutuna, kapsamına ve paylaşılan veri sayısına göre belirleyecek.

Sistem üzerinden sorgulama: Vergi kimlik ve T.C. kimlik numaranız ile ücretli hizmetler

GİB'in dijital platformu üzerinden vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası doğrulama sorgusu yapan tüzel kişiler, bu işlemlerden ücret ödeyecek. Ancak, vatandaştan doğrudan ödeme talep edilmeyecek.