Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin tarımsal üretim ve ihracatında ulaştığı rakamlarla dikkat çekti. Tarımsal üretimin 30 milyar dolardan 75 milyar dolara çıktığını belirten Bolat, bu artışın arkasında ihracatın etkisi olduğunu söyledi.
Tarımsal üretimde rekor artış
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 4. Tarım Orman Şurası kapsamında düzenlenen "Tarım Diplomasisi Atölyesi"nde yaptığı konuşmayla gündeme oturdu. Türkiye’nin tarımsal üretiminde ve ihracatında geldiği noktayı gözler önüne seren Bolat, 2002’de 3,4 milyar dolar olan ihracatın 2024 itibarıyla 32,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
“Üretim ihracatla büyüdü”
Bakan Bolat, “İhracat olmasaydı üretimimiz 30 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkamazdı. Çiftçimiz kazandı, tüketicimiz kazandı, ihracatla döviz kazandık” diyerek ihracatın tarımsal büyümeye olan katkısının altını çizdi. Tarım ve gıdanın stratejik önemdeki sektörlerden olduğunu vurgulayan Bolat, Kovid-19 süreci ve Rusya-Ukrayna savaşında bunun çok net görüldüğünü belirtti.
Lojistik ve fiyat dengesi vurgusu
Tarım ürünlerinin tarladan tüketiciye ulaştırılması sürecinde lojistiğin önemine dikkat çeken Bolat, Ticaret Bakanlığı’nın hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya yönelik politikalar izlediğini söyledi. Fiyat dengesi için zaman zaman ihracatın kısıldığını ya da ithalatın kolaylaştırıldığını ifade etti.
Tahıl koridorunun kritik rolü
Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında Türkiye’nin girişimiyle imzalanan Tahıl Anlaşması’nın etkisine de değinen Bakan Bolat, “33,3 milyon ton tahıl dünya piyasalarına ulaştırıldı. Aksi halde buğday, arpa, mısır gibi temel gıda ürünlerinin fiyatları 3-4 katına çıkardı” dedi.
Dış ticarette 11 milyar dolar fazla
2023-2024 dönemine dair tarım dış ticareti rakamlarını da paylaşan Bolat, geçen yıl 31 milyar dolarlık ihracatın 2024’te yüzde 5,4 artarak 32,5 milyar dolara çıktığını söyledi. Tarım ve gıda ürünleri ithalatı ise 2024’te 2,1 milyar dolarlık düşüşle 21,4 milyar dolara geriledi. Bu sayede dış ticaret fazlası 11 milyar dolara yükseldi.
En çok sebze, meyve ve fındık satıyoruz
Türkiye’nin en çok ihraç ettiği tarım ürünlerinin başında sebze, meyve, hububat, unlu mamuller, makarna ve fındık geldiğini belirten Bolat, özellikle kuru meyve ihracatında kilogram başına 10-15 euro gelir elde edildiğini kaydetti. Et fiyatlarına da değinen Bolat, geçen yıl karkas ve büyükbaş ithalatına 626 milyon dolar harcandığını açıkladı.
Gazze vurgusu: Açlıkla soykırım yapılıyor
Konuşmasının sonunda Gazze'deki insani duruma da değinen Bolat, 2 milyar 300 milyon insanın gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Gazze’ye 18 Mart’tan bu yana tek gram gıda yardımı giremediğini belirten Bolat, yaşananların insanlık tarihinde unutulmayacak bir tablo olduğunu dile getirdi.