Türk iklimlendirme sektörü, 2024 yılında 7,14 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine önemli katkı sağladı. İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başkanı Mehmet Şanal, sektörün salgın sonrası ekonomik durgunluklar ve döviz kurlarındaki dalgalanmalardan olumsuz etkilendiğini söyledi. Şanal, Türkiye’nin genel ihracatından sektörün aldığı payın yüzde 3,2 olarak sabit kaldığını vurguladı. Enerji verimli ürünlere yönelik artan talebe dikkat çeken Şanal, “Paris İklim Anlaşması ve Avrupa’daki çevresel düzenlemeler çerçevesinde düşük karbon salınımı hedefi, enerji verimliliği yüksek ürünlere talebi artırdı. Bu durum, Türk iklimlendirme sektörünün sürdürülebilirlik ve yenilikçi teknolojilerde öncü olmasını sağladı,” dedi.
Alt ürün gruplarında lider tesisat sistemleri
Alt ürün grupları arasında 2,76 milyar dolarlık ihracatla tesisat sistem ve elemanları ilk sırada yer aldı. Isıtma sistemleri 1,38 milyar dolar, soğutma sistemleri 1,14 milyar dolar, havalandırma sistemleri ise 943 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Şanal, Avrupa’nın sektör için en önemli pazar olmaya devam ettiğini belirterek, “2025 yılında Avrupa’daki ISH fuarında ülkemizi temsil edeceğiz. Ayrıca Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya pazarlarında da ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz,” açıklamasında bulundu.
Zorluklara rağmen geleceğe umutla bakılıyor
Küresel enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve sıkı çevre regülasyonlarının 2024’te sektörün karşılaştığı en büyük zorluklar olduğunu ifade eden Şanal, sürdürülebilirlik ve AR-GE yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. 2025 yılı için yüzde 8 ihracat büyümesi hedeflediklerini aktaran Şanal, “Sanayide ve ekonomide normalleşme beklentimizi koruyoruz. Sektörümüzün rekabetçi yapısını koruyucu faaliyetlerimizle ihracatımıza katkı sağlamaya devam edeceğiz,” dedi.